Bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking, ook wel dakleer genoemd, is een uitstekend materiaal om platte daken zoals, aanbouwen, veranda’s, dakkapellen of schuren mee te bedekken. 

Bitumen komt al terug in het eerste verhaal van de mensheid, het Gilgamesj-epos, waarin bitumen wordt gebruikt om de buitenwand van een schip waterdicht te maken. Dat bitumen nu nog steeds wordt gebruikt wil dus wel iets zeggen. In Nederland zijn dan ook de meeste platte daken voorzien van bitumen dakbedekking. Bitumen ontstaat tijdens de productie van ruwe olie waardoor bitumen eigenschappen heeft die zeer geschikt zijn voor dakbedekking:

  • Waterdicht
  • IJzersterk
  • Bestand tegen chemische stoffen
  • Grote kleefkracht op diverse materialen

U hoort het al, bitumen dakbedekking is een prima kandidaat om u en al uw bezittingen te beschermen tegen alle Hollandse weersinvloeden. Maar zoals altijd zijn er ook een aantal nadelen, zo ook voor bitumen dakbedekking:

  • Slechte UV- en zuurstofbestendigheid
  • Niet elastisch: wordt hard bij vrieskou en zacht bij hitte
  • Relatief korte levensduur

Om deze nadelen weg te nemen is gemodificeerd bitumen ontwikkeld, beter bekend als de varianten APP en SBS.

APP

Is de bitumen dakbedekking met APP (Atactisch PolyPropyleen) bewerkt dan betekent dit dat er een elastische kunststof is verwerkt in de bitumen. Dit zorgt ervoor dat de bitumen:

  • Soepeler en buigzamer is (goed bij temperatuurschommelingen)
  • UV-bestendig is
  • Weinig onderhoud nodig heeft

SBS

Wanneer de bitumen dakbedekking met SBS (Styreen Butadieen Styreen) bewerkt is dan betekent dit dat er kunstmatig gefabriceerd rubber is verwerkt in de bitumen. Dit zorgt ervoor dat de bitumen:

  • Soepeler en buigzamer is (goed bij temperatuurschommelingen)
  • Een grote kleefkracht heeft (wat de kans op lekkages aanzienlijk verkleint)

Een nadeel van SBS is dat het materiaal poreus wordt bij blootstelling aan veel UV-straling. Kiest u voor bitumen met SBS dan luidt het advies om een laag kiezels over het dakleer aan te brengen.

 

Kunststof dakbedekking 

Kunststof dakbedekking is geschikt voor zowel platte als hellende daken. 
De voordelen van kunststoffen op een dak zijn dat er geen brander aan te pas hoeft te komen en dat het milieuvriendelijker is dan bitumineuze dakbedekking. Ook is het veelgebruikte materiaal dunner en lichter in gewicht en 100% recyclebaar. Omdat het materiaal licht is kan het ook een oplossing zijn bij lichte onderconstructies. 

Kunststof dakbedekkingen zijn er in talloze soorten en types maar kunnen in hoofdlijnen ondergebracht worden in of PVC of EPDM dakbedekking.

PVC dakbedekking

PVC dakbedekking is een veelgebruikt en laag geprijsd onderdeel van de kunststof dakbedekkingen. PVC wordt vaak op grote daken toegepast en wordt verwerkt door middel van thermisch lassen. De standaard levensduur van PVC dakbedekking is 20 tot 30 jaar. 

PVC dakbedekking is goed bestand tegen chemicaliën, maar wordt daarentegen wel aangetast door organische oplosmiddelen zoals aardolieproducten, bijvoorbeeld bitumen en polystyreen. Daarom worden dakbanen van PVC nooit direct op een bitumen of polystyreen ondergrond aangebracht; er zit altijd een scheidingslaag tussen. De minimale dikte van PVC-banen is 1,2 mm. De breedte varieert sterk: van 700 mm. tot 3.000 mm. De dakbanen worden in zowel gewapende als ongewapende uitvoering geleverd. Ze worden toegepast in losliggende geballaste én mechanisch bevestigde dakbedekkingssystemen.

De standaard levensduur van PVC dakbedekking is 20 tot 30 jaar, naar het is wel zo: hoe dikker het materiaal hoe langer ook de levensduur.

EPDM dakbedekking

EPDM (ETHYLEEN PROPYLEEN DIEEN MONOMEER) word vaak koud verlijmd, vergt weinig onderhoud en gaat probleemloos 40 tot 50 jaar mee.
Een EPDM folie kan des gewenst vooraf in de fabriek op maat gemaakt worden waarna het op het dak in een keer kan worden uitgevouwen. Bij vervanging is het materiaal 100% te hergebruiken. Daarmee is EPDM minder milieubelastend dan vele andere soorten dakbedekking. 
Hierbij een aantal voordelen op rij:
1- 100% recyclebaar
2- Uit 1 stuk te leveren
3- Zeer elastisch, 400% rekbaar
4- Snelle plaatsing
5- Gaat probleemloos 40/50 jaar mee

EPDM dakbedekking kan op nagenoeg alle ondergronden worden aangebracht echter niet direct over oude mastiek dakbedekking, hiervoor dient de mastiek dakbedekking te worden verwijderd of er dient eventueel een scheidingslaag te worden toegepast. EPDM is er in diktes van 1.0, 1.2, 1.5mm en wordt in ons geval altijd in 1,2mm toepast door hierdoor toch een lange levensduur te garanderen.

Een dakbedekking van EPDM is geheel onderhoudsvrij, het gehele jaar beloopbaar en volledig recyclebaar.

Groen

Met EPDM heeft u de mogelijkheid om uw dak groen te maken. Een dakbedekking van EPDM is gemaakt van synthetisch rubber dat wortelbestendig is. Dit maakt het een ideale ondergrond voor als u iets groens wilt toevoegen aan uw dak. Zo zou u een groendak boven op uw EPDM dakbedekking kunnen aanbrengen, wat een aantal sterke kwaliteiten met zich mee brengt, zoals:

  • Extra bescherming tegen schadelijke effecten vanuit de ozon
  • Langere levensduur
  • Verkleining van temperatuurschommelingen
  • Extra bescherming tegen regen, hagel en wind

Uw dak moet echter wel het extra gewicht van deze groene laag kunnen ondersteunen en er moet ook een goed afvoersysteem aanwezig zijn voor al het extra water dat deze groene laag vasthoudt.

 

Shingles

Shingle daken worden vaak gebruikt voor tuinhuisjes, balkonoverkappingen en woonhuizen. Shingle daken zijn niet alleen decoratief, maar ook eenvoudig aan te brengen waardoor ze een goed alternatief zijn voor dakpannen en andere dakbedekkingen. Shingles zijn leverbaar in allerlei soorten, maten en kleuren, waardoor u een uitgebreide keuze heeft in het uiterlijk van deze dakbedekking.

Shingles zijn geschikt voor het waterdicht maken van hellende daken vanaf 15 graden. Omdat dakshingles licht van gewicht zijn kan volstaan worden met een lichtere dakconstructie waardoor de totale kosten lager blijven.

In Amerika hebben bijna alle woningen standaard shingle daken. Dit komt door de uitgebreide mogelijkheden qua vorm en kleur en de uitstekende stormbestendigheid van het materiaal. In Europa worden shingles voornamelijk gebruikt voor tuinhuisjes, carports, sauna’s, vakantiehuizen, schuren en paardenstallen.

Wij adviseren u graag over de vele mogelijkheden en toepassingen van shingle daken.

Wilt u meer informatie of een vrijblijvende prijsopgave? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Lood- en zinkwerk

Lood- en zink wordt al sinds jaar en dag gebruikt voor veel verschillende doeleinden ten behoeve van het afdichten van daken en het gecontroleerd afvoeren van hemelwater. De montage en verwerking vereist vakmanschap met jarenlange ervaring. Lood- en zink zijn duurzame materialen en hebben weinig onderhoud nodig, mits deze vakkundig zijn aangebracht.

Lood

Bij de verwerking van lood moet u denken aan de nok van een puntdak, loodslabben langs een plat dak, kozijn of dakkapel en loketten langs de schoorsteen. De dikte van het lood kan verschillen en is afhankelijk van de toepassing.

Zink

De meest bekende toepassingen van zink zijn dakgoten, hemelwaterafvoeren en zijkanten van dakkapellen. Zink is een materiaal dat in allerlei vormen toegepast kan worden. De unieke kenmerken van zink zorgen voor de juiste uitstraling van oude en nieuwe gebouwen. Als u eens iets anders wilt, is gevelbekleding of dakbedekking van zinkwerk misschien iets voor u. 

 

Dakgoten

Dakgoten, vervangen, repareren, vernieuwen? Davina Dakwerken kan u uitstekend van dienst zijn. Diverse soorten en materialen zijn mogelijk.

 

Plastisol kappen en zinken deklijsten

Wij werken met twee verschillende systemen voor wat betreft de randafwerking voor uw dak.

  • Plastisol kappen
  • Zinken deklijsten

Plastisol kappen

Plastisol is een coating van hoge kwaliteit op basis van polyvinylchloride (PVC), aangebracht op een vlakke staalplaat. Een dakkap van plastisol is leverbaar in alle Ral kleuren. U bepaalt dus zelf welke kleur u wilt.

 

(plastisol kappen in diverse ral-kleuren)

Zinken deklijsten

Een mooie en authentieke randafwerking van uw dak is een zinken deklijst met kraal of een zinken deklijst met platteband. Dit is maatwerk welke door onszelf in eigen werkplaats gezet wordt.

(Zinken randafwerking met kraal)

 

Plastisol boeibeplating

Boeiboorden zijn de accenten van uw dak en vormen een belangrijk onderdeel van uw dakconstructie. 

Het komt regelmatig voor, dat wat oudere houten boeiboorden zijn gaan rotten en deels of in zijn geheel vervangen moeten worden.

Plastisol is een lichte, dunne metalen plaat met een duurzame kras- en weerbestendige coating. De platen zijn buigzaam waardoor ze vooraf (en individueel) in bijna iedere gewenste vorm gebogen en gesneden kunnen worden. De platen kunnen met lijm of schroeven bevestigd worden. Plastisol is kleurvast en in vrijwel alle RAL- kleuren verkrijgbaar.