Kunststof dakbedekking 

Kunststof dakbedekking is geschikt voor zowel platte als hellende daken.
De voordelen van kunststoffen op een dak zijn dat er geen brander aan te pas hoeft te komen en dat het milieuvriendelijker is dan bitumineuze dakbedekking. Ook is het veelgebruikte materiaal dunner en lichter in gewicht en 100% recyclebaar. Omdat het materiaal licht is kan het ook een oplossing zijn bij lichte onderconstructies. 

Kunststof dakbedekkingen zijn er in talloze soorten en types maar kunnen in hoofdlijnen ondergebracht worden in of PVC of EPDM dakbedekking.

PVC dakbedekking

PVC dakbedekking is een veelgebruikt en laag geprijsd onderdeel van de kunststof dakbedekkingen. PVC wordt vaak op grote daken toegepast en wordt verwerkt door middel van thermisch lassen. De standaard levensduur van PVC dakbedekking is 20 tot 30 jaar. 

PVC dakbedekking is goed bestand tegen chemicaliën, maar wordt daarentegen wel aangetast door organische oplosmiddelen zoals aardolieproducten, bijvoorbeeld bitumen en polystyreen. Daarom worden dakbanen van PVC nooit direct op een bitumen of polystyreen ondergrond aangebracht; er zit altijd een scheidingslaag tussen. De minimale dikte van PVC-banen is 1,2 mm. De breedte varieert sterk: van 700 mm. tot 3.000 mm. De dakbanen worden in zowel gewapende als ongewapende uitvoering geleverd. Ze worden toegepast in losliggende geballaste én mechanisch bevestigde dakbedekkingssystemen.

De standaard levensduur van PVC dakbedekking is 20 tot 30 jaar, naar het is wel zo: hoe dikker het materiaal hoe langer ook de levensduur.

EPDM dakbedekking

EPDM (ETHYLEEN PROPYLEEN DIEEN MONOMEER) word vaak koud verlijmd, vergt weinig onderhoud en gaat probleemloos 40 tot 50 jaar mee.
Een EPDM folie kan des gewenst vooraf in de fabriek op maat gemaakt worden waarna het op het dak in een keer kan worden uitgevouwen. Bij vervanging is het materiaal 100% te hergebruiken. Daarmee is EPDM minder milieubelastend dan vele andere soorten dakbedekking. 
Hierbij een aantal voordelen op rij:
1- 100% recyclebaar
2- Uit 1 stuk te leveren
3- Zeer elastisch, 400% rekbaar
4- Snelle plaatsing
5- Gaat probleemloos 40/50 jaar mee

EPDM dakbedekking kan op nagenoeg alle ondergronden worden aangebracht echter niet direct over oude mastiek dakbedekking, hiervoor dient de mastiek dakbedekking te worden verwijderd of er dient eventueel een scheidingslaag te worden toegepast. EPDM is er in diktes van 1.0, 1.2, 1.5mm en wordt in ons geval altijd in 1,2mm toepast door hierdoor toch een lange levensduur te garanderen.

Een dakbedekking van EPDM is geheel onderhoudsvrij, het gehele jaar beloopbaar en volledig recyclebaar.

Groen

Met EPDM heeft u de mogelijkheid om uw dak groen te maken. Een dakbedekking van EPDM is gemaakt van synthetisch rubber dat wortelbestendig is. Dit maakt het een ideale ondergrond voor als u iets groens wilt toevoegen aan uw dak. Zo zou u een groendak boven op uw EPDM dakbedekking kunnen aanbrengen, wat een aantal sterke kwaliteiten met zich mee brengt, zoals:

  • Extra bescherming tegen schadelijke effecten vanuit de ozon
  • Langere levensduur
  • Verkleining van temperatuurschommelingen
  • Extra bescherming tegen regen, hagel en wind

Uw dak moet echter wel het extra gewicht van deze groene laag kunnen ondersteunen en er moet ook een goed afvoersysteem aanwezig zijn voor al het extra water dat deze groene laag vasthoudt.